2018-02-09 07:45:25• hírek • MTI

A nagyváradi regionális felügyelőség területén tavaly 2758 határsértőt fogtak el

Az előző évhez képest több mint négyszer annyi migránst tartóztatnak fel – derült ki a román határrendészet nagyváradi regionális felügyelőségének csütörtökön közzétett éves tevékenységi mérlegéből.

A csaknem 450 kilométeres közös román-magyar határszakasz mintegy kétharmadát – annak Arad és Bihar megyei részét – ellenőrző nagyváradi regionális felügyelőség azt közölte: tavaly 2758 határsértőt fogtak el, míg 2016-ban a határsértők száma még csak 604 volt. 


A román-magyar határon feltartóztatott külföldiek közül 1040-et a zöldhatáron, még román területen, 1196-ot pedig a magyar határőrizeti szervekkel együttműködve állítottak meg. A többi 522 határsértő járművekben elrejtőzve, vagy hamis iratokkal próbált átjutni a határátkelőkön.


A kimutatás szerint 83 százalékban olyan, Magyarországra illegálisan átjutni próbáló külföldieket fogtak el, akiket a román hatóságok korábban menedékkérőkként már nyilvántartásba vettek. Ami állampolgárságukat illeti, a legtöbben Szíriából, Iránból, Afganisztánból, Pakisztánból és Líbiából származnak. 


A nagyváradi határrendészek szerint a határsértők leggyakrabban tömegközlekedési eszközökkel, taxikkal vagy embercsempészek járművein érkeznek valamely határ menti településre. Innen gyalog és főleg éjszaka, a magasabb növényzet között megbújva próbálnak átjutni a zöldhatáron mobiltelefonos térkép-alkalmazások igénybevételével, azoknak a vízfolyásoknak, vasúti síneknek a vonalát követve, amelyek keresztezik az országhatárt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: